Just nu genomför vi förbättringar uppdateringar av denna denna webbplats och störningar kan därför förekomma.

Fingeravtryck - Privatdetektiv.se

I takt med att samhället förändras så förändras också brottsligheten och brottskategorierna. Vissa brottstyper är eviga såsom stöld, misshandel och mord, andra existerar bara under vissa historiska perioder. Idag fälls ingen för häxeri eller majestätsbrott eller lönskaläge. Många av de nya brottstyperna har blivit möjliga tack vare informationssamhället och den tekniska utvecklingen, exempelvis ID-kapningar och telefonbedrägerier. Den tekniska utvecklingen har möjliggjort att brott kan planeras med hjälp av helt nya metoder och verktyg.

Ditt fingeravtryck

Vi har alla tillgång till ett antal nycklar som ger åtkomst till viktiga saker i vår vardag. Bilnyckeln för att öppna och starta bilden, kontokortet för att betala och hämta ut pengar, bankdosan eller ett bank-id för att komma åt internetbanken.

Samtliga nycklar är begärliga byten för den kriminelle. Signalen från bilnyckeln kan kopieras med hjälp av rätt enkel avlyssningsutrustning. Kortuppgifter kan skimmas, alltså stjälas med en avläsare som placeras där vi använder korten för att betala eller ta ut pengar.  Dina samlade ekonomiska tillgångar kan komma i orätta händer via nät- eller telefonbedrägerier där den kriminelle kommer över inloggningsinformationen till din internetbank. Givetvis är också fingeravtrycket en nyckel som den kriminelle intresserar sig för. Fingeravtrycket kan användas för att låsa upp din dator eller mobiltelefon.

Ditt fingeravtryck är helt unikt. Enäggstvillingar, som har en identisk genuppsättning, har ändå olika fingeravtryck. Fingeravtrycket har därför blivit en av de främsta metoderna vid bevisföringen mot en misstänkt. Forskare har faktiskt – med hjälp av statistiska modeller – funnit att sannolikheten för att två individer skulle ha exakt samma fingeravtryck är lika med noll. Ett fingeravtryck som bevis i ett brottmål är faktiskt säkrare än DNA-bevisning.

Att stjäla ett fingeravtryck

Under de senaste två decennierna har fingeravtryck stulits vid ett flertal tillfällen. För några år sedan lyckades en hackare komma över säkerhetsinformation och digitalt sparade fingeravtryck tillhörande närmare 6 miljoner anställda på amerikanska myndigheter.

En annan teknik att stjäla fingeravtryck bygger på att tekniken när avtrycket flyttas från fingeravtrycksavläsaren in i datorn så sker det okrypterat. Detta gör det möjligt att via olika tekniker och program (så kallade sniffers) stjäla informationen. Ofta har dessa tekniska brister i datorns hantering av fingeravtrycksinformationen åtgärdats. Men nya tekniker dyker upp.

Ny teknik att stjäla fingeravtryck

Ett nytt sätt att stjäla ditt fingeravtryck är att använda sig av de bilder som läggs upp på sociala medier. Vid en forskningsstudie i Japan har man lyckats kopiera ett fingeravtryck från en bild där den kritiska delen av motivet (fingret) var tre meter bort från kameran! Att ta en selfie och lägga upp den på sociala medier är alltså inte riskfritt.

Det som bidrar till att risken för att få fingeravtrycket stulet är givetvis också den snabba utvecklingen av mobilkameran. Bildkvalitet och upplösning blir oavbrutet allt bättre. I en artikel i Göteborgsposten om detta säger forskaren Isao Echizen:

– Fingeravtrycksdata kan återskapas så länge fingrarna är i fokus på en bild med tillräckligt starka ljusförhållanden.

Någon omedelbar anledning till oro finns dock knappast. Än så länge rör det sig om väldigt få foton som är tillräckligt bra och högupplösta för att fingeravtrycket ska kunna kopieras. Dessutom kräver ett brott tillgång till de enheter som kan låsas upp av fingeravtrycket.

Det finns också ett motmedel för den som vill känna sig helt säker, en slags transparent film som kan klistras på fingertopparna.

Men även om risken är liten att man ska råka illa ut på grund av ett stulet fingeravtryck så visar detta att det är svårt att förutsäga vilka nya typer av brott som kan dyka upp. De kriminella kretsarna är kreativa.

Vi behöver alltid vara ett steg före, inte ett steg efter. Men myntet har två sidor. Givetvis kan tekniken att stjäla ett fingeravtryck även användas av de som utreder brott. Vår bransch skulle kunna använda möjligheten genom att ta bilder, analysera bilden och försöka hitta ett användbart fingeravtryck och sedan jämföra det med annat material.