Just nu genomför vi förbättringar uppdateringar av denna denna webbplats och störningar kan därför förekomma.

Mikrotrohet - Privatdetektiv.se

Samhället förändras oavbrutet, så också synen på otrohet och kanske framförallt vad som kan räknas som otrohet. Den klassiska otroheten, den intima relationen med en annan person än partnern, är kanske fortfarande den allra svåraste formen av otrohet. Men många upplever också att en del av de relationer vi skapar på sociala medier är en form av otrohet. Dessa relationer kan för en del bli både nära och förtroliga och i vissa avseenden intressantare än relationen med partnern.

Vad är mikrootrohet?

Människor är både rationella och emotionella. Tanke och känsla har av evolutionen satts samman i en och samma kropp och gjorts beroende av varandra. Tillvaron innebär att ständigt bli utsatt för intryck och påverkas av andra människor. Det finns därför inget moraliskt förkastligt i att reagera på en annan människas uppenbarelse, det är inte fel att känna attraktion till andra än sin partner. Det tillhör livet och det är upp till oss att hantera det på bästa sätt. Så har det faktiskt alltid varit.

Men det gäller att känna gränserna. Lever man i en relation där trohet utlovats kan man inte ta alltför många ytterligare steg. Känslan och upplevelsen av en annan människa infinner sig automatiskt, det är en helt naturlig reaktion. Man kan erkänna den, man behöver inte skämmas för den, men därefter är det förnuftet som måste sätta gränserna.

Sociala medier har definitivt bidragit till att gränssättandet för många blivit svårare. Sociala medier är relationsskapande, möjligheter till nya kontakter uppstår oavbrutet. Många hittar en själsfrände eller en person som man inser hade kunnat vara ens partner om omständigheterna tillåtit. Känslor kan definitivt växa fram och göra relationen till ett slags hemligt förhållande på avstånd eller vid sidan av.

I begreppet mikrootrohet ryms handlingar som att ljuga om sin relationsstatus på sociala medier, använda en aktiv dejtingprofil, följa och bevaka någon på sociala medier, ha en regelbunden kontakt med någon utan att partnern känner till det. Om denna relation fortsätter kan meddelandena utvecklas till att bli av alltmer sexuell och flirtig natur.

Mikrootrohet behöver inte heller vara begränsad till den digitala världen. Att stämma träff med en person eller kanske ett ex för en trevlig middag eller en pratstund utan att partnern vet om det är också ett exempel på mikrootrohet. Men det är mikrootroheten i den digitala världen som gjort gränssättandet svårare och kommit att beröra väldigt många.

Hur märker du själv att du dragits in i mikrootrohet?

Kanske du inte ens själv märker det eller reflekterar över vad som händer. Förmågan att ljuga för sig själv och vägra erkänna vad som pågår kan ibland vara monumental.

Här är en liten checklista som definitivt visar att du ägnar dig år mikrootrohet:

– Du är attraherad av någon utanför ditt förhållande, du följer personen via inlägg och bilder som hen lägger upp i sociala medier.

– När ni kommunicerar talar du inte om att du faktiskt redan har en partner.

– Du söker olika former av bekräftelse från personen du kommunicerar med och kanske är attraherad av på sociala medier.

– Din beskrivning av ditt befintliga förhållande tappar i sanningshalt, du kanske inte ens beskriver det som seriöst utan högst tillfälligt.

De råd psykologen brukar ge till den som ägnat sig åt mikrootrohet och själv inser det, är exempelvis att möjligen ta upp det med sin partner, försöka förstå vad denna andra mikrorelation står för, vad den fyller för funktion och om den är ett uttryck för något som brister eller saknas i partnerrelationen. En bra diskussion kan leda framåt och stärka förhållandet. Men det är viktigt att inse att även här, precis som i den vanliga traditionella otrohetssituationen, kan det hela vara jobbigt för den som blivit förd bakom ljuset.

Hur upptäcker man att din partner är mikrootrogen?

Om du misstänker att din partner är otrogen på detta nya sätt kan du ge akt på en del tecken, delvis desamma som vid vanlig, klassisk otrohet.

Märker du att din partner börjat förändra sina vardagsrutiner eller att många telefonsamtal gärna rings eller tas utan möjlighet för dig att lyssna kan det vara ett tecken. Din partner kanske också blir mer fåfäng och förändrar sitt sätt att klä sig och uppträda samtidigt som ditt och din partners sexliv försämras eller förändras.

Givetvis är det klokt att man i ett förhållande diskuterar riskerna att dras in i denna typ av otrohet, kanske innan man flyttar ihop. Helt säkert har parterna lite olika syn på både otrohet och mikrootrohet. Vad är tillåtet? Var bör vi dra gränsen? Ju mer likartad syn man har på dessa saker, desto större chans att relationen håller.

Tänk på detta: Det är ju faktiskt så att dejting-appar både tillåter och uppmuntrar dig att dejta flera på en gång, något som före sociala medier sällan accepterades. I Tinder kan du hålla många bollar i luften utan att någon vet om det. När du träffat en partner som du vill bygga en lång och seriös relation med kan ett första steg kanske vara att stänga ned din Tinderanvändare? Det kan möjligtvis göra saker och ting enklare!