Just nu genomför vi förbättringar uppdateringar av denna denna webbplats och störningar kan därför förekomma.

Ofullständiga bakgrundskontroller kan resultera i många problem

En ofullständig bakgrundskontroll kan skada ditt företag och utsätta styrelsemedlemmar eller företagets ägare för onödiga risker, vi har sett detta hända om och om igen. Bristfälligt utförda bakgrundskontroller är ett problem som de flesta företag eller företagsägare ofta får betala dyrt för.

YTLIGA ELLER DJUPA BAKGRUNDSKONTROLLER?

Det allvarligaste misstaget är att man inte utför en bakgrundskontroll överhuvudtaget. Det andra misstaget många gör är att de köper en ofullständig bakgrundskontroll som endast visar om personen är dömd för brott, har en betalningsanmärkning eller annat som lätt kan plockas fram ur officiella register. Detta är vad de flesta TROR är en bakgrundskontroll, men i själva verket säger den informationen väldigt lite om personen som granskas. Vi är intresserade av att titta på djupet; har personen umgåtts i kriminella kretsar, har personen kopplingar som kan bli ett problem? Är personen våldsbenägen? Hur är personens riktiga karaktär, vad är hen kapabel till? Finns det ett mönster av spelmissbruk genom t.ex transaktioner till olika bettingbolag? Finns det information om personen som kan bli ett problem för företaget längre fram i tiden?

ANPASSAD BAKGRUNDSKONTROLL

När vi utför en bakgrundskontroll så anpassar vi alltid bakgrundskontrollen. Är det en pilot som skall anställas? Är det en en CFO som ska anställas?  Här tittar på riskfaktorer som är specifikt intressanta för ändamålet.

NÅGRA EXEMPEL

Vi har sett problemen förut och i många fall blivit inkallade när det varit försent – nedan några exempel när det gått riktigt illa.

  1. Blev överfallen och rånad av sin tidigare personal – En kändisfamilj som anlitade ett företag för att utföra diverse arbeten i sitt hem underlät att göra en bakgrundskontroll på de personer som fick tillträde till bostaden, detta trots att de kunde röra sig fritt i huset under en längre period. Någon månad senare blev kvinnan i familjen överfallen och rånad i sin bil. Det visar sig senare att rånarna var de som arbetade i huset. De hade kartlagt kvinnan under en längre tid och visste precis vilka smycken och klockor hon hade, var hon skulle vistas, och allt annat om hennes övriga rutiner.
  2. Anställd skickade gäng på sina tidigare chefer – En tidigare anställd sades upp pga att denne inte skötte sitt arbete enligt den överenskommelse som fanns. Arbetsgivaren – ett familjeföretag i Stockholm – hade sagt upp mannen efter flera tidigare varningar. Då mannen ansåg sig illa behandlad valde han att anlita sina “vänner” från norra Stockholm, flertalet var fullvärdiga medlemmar i kriminella gäng. Gänget utsatte fadern i familjen för utpressning och krävde bland annat en lyxbil och kontanter. Trots pappans eftergifter för att “bli av med problemet” så fortsatte utpressningen och situationen blev till slut outhärdlig. Tillsammans med oss utvecklades ett anpassat skydd för familjen och vi kunde tillsammans med polisen få några personer i gänget dömda för brott. Vi gjorde det också klart att familjen nu hade ett skydd och inte längre var en attraktiv måltavla.
  3. Kandidaten hade omfattande spelmissbruk – Rekryteringsprocessen var i slutskedet och kvar var nu två kandidater för topp-positionen i riskkapitalbolaget. Bolaget hade aldrig beställt en bakgrundskontroll tidigare men bestämde nu att man skulle göra detta då positionen var alldeles för känslig och man hanterade väldigt viktiga affärer. Företaget kontaktar oss för en genomgående bakgrundskontroll och vi kunde då identifiera oroväckande beteende hos en av deltagarna som indikerade på ett starkt spelberoende där mycket stora summor hade satsats hos bettingsajter och även förlorats. Av den anledningen kunde rekommendation om anställning inte rekommenderas och kandidaten uteslöts ur rekryteringen.

I samtliga dessa fall fanns det markörer som vi kunde tittat på genom en bakgrundskontroll för att tydligt visa att personerna var direkt olämpliga för de arbetsuppgifter som de anförtrotts.

VILL DU VETA MER?

Kontakta oss för att få mer information om ditt problem, vi erbjuder en kostnadsfri konsultation där du kan förklara ditt problem för oss.

Några länkar

Bakgrundskontroller